Endometrios
februari 2019
M T O T F L S
« jan    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  
Arkiv
HÅLLBART fiske

Archive for februari 1st, 2019

Medier

fredag, februari 1st, 2019

Hej vänner

Jag vet inte hur det blir med denna blogg i framtiden. Problemen med min dator och fotoredigeringsprogrammet ledde till att jag sällan satt vid datorn nu under hösten och vintern. Men sen bytte jag ju mobil också och här finns ju extremt många möjligheter att ta bilder i olika program och ett oändligt antal fotoredigeringsappar. Dock är det inte samma sak och många utav apparna är ju mer åt det lekfulla hållet som snapchat eller annat som jag använder, och/eller “förskönande” som bleker hyn, förstorar ögonen och gör en smalare (!) mm. Alltså det skulle jag kunna aktiva diverse blogginlägg om, hur sjukt det är i många led, men lämnar det för nu.

Det jag vill komma till är att även om mobilen och bildredigeringsapparna på många sett gör det enklare att blogga, är är iaf för mig, en blogg inte gjord för den  sk snuttifiering av allting som mobilanvändandet leder till. Alltså vem orkar ens skriva en längre text på mobilen? (jag gör det förvisso just nu) ?

Mobilen passar bättre till insta stories, snapchatklipp och messenger och liknande. Där går det snabbare, integration m följare/vänner sker mer direkt och så då även responsen, eller bekräftelsen.

Bloggandet har jag, utan att säga att det är så generellt, använt till längre texter för jag väldigt ofta ändrar och omformulerar texten allteftersom jag skriver. Jag kommer ofta på saker eller kommer till insikt, kan dra paralleller mm. Det ger mig tid till reflektion och eftertanke. Likaså bilderna  är ofta tagna med omsorg, urval gjort, redigering och beskärning så den ska passa bloggen.

Ni förstår min poäng tror jag.

Blogg och stationär dator – längre och mer genomtänkta bilder och texter.

Insta stories mm och mobil – korta direkta bilder och texter

Inget av det är något rätt eller fel i sig, men i ett samhälle med allt högre tempo och stress, ett oändligt medieutbud där hjärnan alltid är mätt på intryck blir dessa snabba medier en logisk del i utvecklingen.

Detsamma gäller mycket runt i kring oss, inte minst nyhetsuppdateringen och hur folk bara radar upp några rubriker och clickbaites för att på kortat tid möjligt skaffa sig en uppfattning om något. Långa välskrivna artiklar med noga angedda källhänvisningar lönar sig inte att skriva då de kanske både snabbt blir oaktuella, och få läser mer än några rader, innan nästa rubrik, messenger eller reklam för den delen, har vunnit kriget om din uppmärksamhet. Så kan en komma in på en annan debatt, nämligen den om källkritik, fake news och sambandet med tex populistiska partier. Men så långt orkar jag inte skriva idag.?

Jag tror att jag kommer fortsätta med bloggandet ett litet tag till iaf, för det ger mig något. Det ger mig utrymme att skriva ner mina tankar och reflektioner.

Men om ni följer mig på tex Instagram har ni nog sett en och annan film på Bender i naturlandskap de sista månaderna. ?

Hej då länge… Och välkommen Februari..

909_530

Dagens lärdom
Försökt lära mig lite om "Kulturell appropriering" Det betyder någonting i stil med att en person eller ett företag som tillhör en kultur av hög status anammar någonting från en kultur av lägre status. Högst status har ju vår kultur här i västvärlden. Så ett exempel på kulturell appropriering skulle kunna vara när en vit person av västerländsk kultur och utseende har dreadlocks, som ju är av afro/jamaicanskt ursprung vars kultur har lägre status. Samma sak med företag som säljer tex maskeraddräkter bla och förlöjligar eller förenklar en kultur och bygger fördomar och i förlängningen rasism. Men det finns många olika åsikter i frågan och inte minst vad gäller vad som är ok och inte ok. Men läste i bloggen "vardagsrasismen" (kan inte länka här men googla så hittar ni) en ganska bra sammanfattning om hur man kan undvika "KA" "En tumregel är helt enkelt att vara försiktig med att använda kulturella attribut en ser att personer från kulturen inte själva kan använda utan att möta fördomar och rasism. Kan inte de använda sina egna kulturella attribut bör nog inte du göra det heller." Intressant och man bör lära sig mer om detta!
Webbshop
Min och mammas blogg- och webbshop för lantlig romantisk inredning!